Att skaffa hundvalp - långt inlägg (från februari typ)

Tänkte göra ett inlägg om vad man ska tänka på innan man skaffar en hundvalp. Jag trodde att jag hade tänkt igenom allt från början, men det är så mycket man inte kan ha någon aning om innan man haft en egen hund tidigare. Det enda jag fick höra var "det är som att ha en bebis" och "det är jättemycket jobb". Ja, jo, men det kan jag nog fixa tänkte jag. Och det har jag ju gjort, med stor hjälp av Mattias.

Men det är vissa saker jag önskar att jag gjort annorlunda/tänkt på innan lille Konjack kom hit. Sen finns det även några saker jag är stolt över som vi gjort jättebra så det tänker jag också tipsa om :) 

Jag är ingen hundexpert. Men jag har erfarenhet av en egen valp. Jag har läst "Lexikon i hundspråk", sett alla "Hundcoachen"-avsnitten, gått på Fredrik Steens föreläsning och även läst en av Cecar Millans böcker. Jag har en fin och stabil hund. Utifrån detta kommer jag ge tips på saker som har funkat för mig. Jag säger inte att man måste göra som jag, men detta vill jag tipsa om:

Att tänka på innan du skaffar hund!

1. En hund kräver jättemycket tid och energi. Och vad menas då med det? - Jo, i början betyder det att den behöver din uppmärksamhet i princip dygnet runt. Den kommer att tugga på, och äta, allt den hittar, kissa och bajsa inne, vakna på natten osv... mer om det längre ner.

Du måste inte vara en hundnörd för att skaffa hund, men ett grundintresse för hundar bör absolut finnas för annars kommer det aldrig bli bra. Du måste vilja prioritera hunden. När du är säker på att "Detta vill jag göra!" tycker jag det är läge att börja fundera på hundras. Det viktigaste, tycker jag, är att man verkligen VILL, för då kan man klara allt! Dock kan vissa tips vara bra att ha med sig på vägen.

2. Tänk över rasvalet noga. Det gjorde vi och det är jag verkligen glad att vi gjorde. Börja med att fundera på storleken på hunden. Vill jag ha en stor, mellanstor eller liten hund? Det finns för och nackdelar med alla storlekar.

En stor hund behöver mer motion och är svårare att ta med överallt. Den äter mycket och den är även tyngre att bära som valp. Konjack (vår boxer) har fram till 4 månaders ålder behövt hjälp upp och ner från soffan, första tre veckorna bar jag honom konstant upp och ner för trappen i trapphuset för att han skulle kissa ute och jag bär honom fortfarande från soffan till sin säng för att inte väcka honom när han somnat på natten (för att slippa ta ut honom just då) osv. När han var liten blev han även övertrött ofta och då kunde han inte varva ner själv. Jag fick ta upp honom och gå omkring med honom i famnen en stund tills han lugnade sig. Jag lyfter även ner honom från sängen då han klättrar upp dit fortfarande ibland fast han inte får. Han är tung! och stark! Om vi inte hade varit noga från början med att han ska gå fint i kopplet hade jag nog kommit flygande efter honom vid det här laget...

En liten hund är väldigt ömtålig som valp, och även som vuxen. Det hunden utsätter sig själv för är ingen fara, även om den hoppar från en två meter hög stenmur... när hunden är vuxen vet den vad den klarar av! Men om det sker en olycka, om hunden blir klämd eller påkörd, blir rädd och slänger sig från en stol eller liknande, träffar en stor hund som busar och råkar landa på den lilla hunden osv, då går hunden lätt sönder och det blir både dyrt och tråkigt! Det blir även farligare med chokladförgiftning, och annat de kan sätta i sig, eftersom de väger så lite! Vissa små hundar är även rädda för större hundar och blir osäkra, visar tänder, morrar och kan göra utfall. Detta gäller långt ifrån alla små hundar, men man ska vara medveten om att såna beteenden hos små hundar som går mot stora hundar ofta beror på osäkerhet och rädsla. Fördelarna med en liten hund är att de är lätta att bära, äter mindre, behöver mindre motion och är lättare att ta med sig.

När du valt storlek kan du börja fundera på exakt vilken ras du vill ha. Fundera på vad du ska ha hunden till, hur mycket tid du vill lägga på pälsvård, och vilka möjligheter du har att motionera hunden. "Dogs 101" är ett jättebra program där dom går igenom för- och nackdelar med alla raser. Kolla det! Avsnitten finns på till exempel på youtube.com.

3. När du valt ras - välj kennel noggrant! Kolla upp så mycket som möjligt och ta kontakt med kennelägaren. Besök kenneln innan du hämtar din valp om du har möjlighet, annars är kontakt på telefon bra. 

4. Valpar är dyra. En boxer kostar ca. 13000 kr. Lägg märke till att detta enbart är kostnaden för själva hunden! Jag tänkte "bra, det blir 6500 kr för oss var eftersom vi är två, och sedan kommer han max kosta en tusenlapp/månad = överkomligt pris för en fyrbent vän". MEN med en resa genom halva sverige till och från kenneln, helårsförsäkring, medlemsskap på brukshundklubb, mat, leksaker, hundbur, hundsäng, hundgodis, tuggben, koppel, halsband, klicker, hundschampoo och två veterinärbesök hade summan fördubblats inom en månad. Hittills har han alltså kostat ca 26000 kr, och då har vi ändå fått många av dessa grejer i present. Uppstartskostnaden för en valp är dyr! och tänk på att alltid ha extra pengar till hunden om det skulle hända den något! Allt går inte på försäkringen.

När valpen kommit hem till dig!

5. Första dygnen är det ingen idé att ställa krav på valpen. Den har hamnat i en ny miljö, lämnat sin mamma och sina syskon och behöver tid att känna sig hemma hos dig. Lär känna varandra. Låt den utforska ett rum i taget och öppna nya dörrar allt eftersom den börjar känna sig trygg. Be gärna om att få med något, gärna en filt, från kenneln som luktar som mamman och syskonen. Lägg filten i valpens nya hundsäng. Den kommer med glädje lägga sig där och förstår snabbt att det är dens egna plats. Stör inte valpen när den ligger på sin plats. Låt valpen söka upp dig. Inte tvärt om.

6. Valpen kommer att kissa och bajsa inne. Bästa sättet att få valpen rumsren (enligt mig och många andra) är att bära ut den när den ätit och när den sovit och belöna med godis och klappar ute när den gör rätt. Man kommer dock inte få en rumsren hund på en vecka, trots att man gör helt rätt. Det tar tid! Fram till ungefär 5 månaders ålder kan hunden ha svårt att styra sin blåsa, rent biologiskt. Den kan inte alltid hålla sig, precis som ett barn. Den kommer alltså kissa inne. Ha tålamod med hunden! Bestraffa den aldrig! och tillrättavisa den aldrig i efterhand om den kissat eller bajsat inne. Hunden lever i nuet och kommer inte förstå vad den gjort för fel om du säger till den en stund efteråt. Den kommer endast bli osäker på sig själv och dig som ledare, speciellt om du dessutom är arg och besträffar den. Men om du kommer på den just när den gör inne - säg "nej!", eller det tillrättavisningsord du nu använder, och lyft upp valpen. Bär ut den och belöna när den gör rätt. Hundar är kloka. Dom kommer förstå att dom ska göra behoven utomhus så länge dom blir uppmuntrade till det ute, och tillrättavisade när dom gör fel inne. 

7. Tips på att torka och ta upp kiss och bajs. I början använde vi skurhink och mopp till att torka kiss. Bajs plockade vi upp med papper och sedan skurade vi. Detta rekommenderar jag inte! Både moppen, hinken och golvet börjar lukta illa, trots att man byter vatten ofta. Torka istället med papper, släng i toaletten och spola bort det, spraya golvet med universalrengöring och torka sedan en gång till. Det är mycket fräschare! En annan grej att vara medveten om är att hundpåsar är jättetunna och skiten luktar jättestarkt genom påsen. Skaffa en "blöj-papperskorg", alltså en speciell papperskorg med ordentligt lock för hundskitpåsar du inte har tid att gå och slänga i en hundskitlåda utomhus. Speciellt på nätterna är det inte så lockande att gå en extra kilometer eller mer bara för att slänga skitpåsen. En soptunna med lock förhindrar att hela skåpraden i köket luktar gammal rutten hundskit! Om du har möjligthet, ha soptunnan i badrummet.

8. "Valpen är som en bebis på nätterna". Ja, fast ändå inte. Enda likheten är att båda vaknar ett antal gånger varje natt. När ens barn vaknar på natten kan man (i de allra flesta fall) i alla fall stanna inne. Med en valp måste man på med kläder snabbt som attan! på vintern även ytterkläder, och sedan gå ut! Även om det är kolsvart och 20 minusgrader, klockan är halv 4 och du ska upp och jobba om 2,5 timmar! Ibland är valpen även pigg och busig då och behöver en liten promenad. Mattias sov med kläder nästan en månad i streck för att hinna ut med valpen innan det var försent. Många gånger hann han inte ändå och hade alltså klätt på sig i onödan. Tänk på att detta tar på krafterna! Som tur är går valptiden hos en hund över mycket fortare än bebistiden hos ett barn, och på så sätt är det lättare med hund. Men det är svårare att få hundvakt (speciellt om man har en valp) än barnvakt och det är mycket svårare att ta med hunden överallt. På många ställen gäller hundförbud. Tänk på det!

9. Valpen tuggar på allt... Valpen kommer att bitas. Ett tips är att säga "nej!" när hunden biter dig i händerna eller fötterna eller vad den nu biter i. Ställ dig upp om du sitter på golvet med den, och gå därifrån! På så sätt visar du att det inte är okej att bitas. Jag själv trodde att det bara kliade i valpens tänder när den tappar valptänderna. Det stämmer inte. När vi tog Konjack vid 8 veckors ålder hade hans valptänder inte vuxit ut klart. Då kliade det. Det märks att det kliar då han tuggar frenetiskt och det inte går att stoppa honom. När valptänderna var klara började vuxentänderna växa upp underifrån. Då kliade det. Nu, vid 20 veckors ålder, har han tappat många av valptänderna och hans vuxentänder växer ut. Nu kliar det. Det har kliat konstant i munnen på stackarn sen vi hämtade honom. Dock bits han inte i händerna längre. Vi har alltid haft tuggben till hands och det har funkat jättebra. Pinnar med bubbelgumssmak funkade bäst när han var liten. Grisöron och andra "vuxenben" för små till medelstora hundar fungerar bra nu. Man får prova sig fram.

10. ...Och inte nog med det, den sväljer allt också! Valpen kommer att smaka på allt den hittar, och speciellt det som är farligt för den då det typiskt nog ofta är det som luktar godast för den. Det finns förstås hundar som inte är intresserade av att smaka på allt, men de allra flesta valpar gör det. Konjack har hittills satt i sig en plastplupp från en vattenflaska, ett ischokladpapper (tack och lov var det ingen choklad i), några tändstickor, toapapper och det värsta: en hel påse pulver-jäst! som han fick kräkas upp på ett akutbesök hos djurkliniken. Man tycker att man har koll jämt och sen går han iväg två sekunder och vips har han satt i sig något. Man vaktar dygnet runt och ändå räcker man inte till... Men håll koll på hunden och "barnsäkra" för den så gott det går! Olyckan är snabbt framme och hunden hittar alltid saker du inte ser! Jag har även hittat plastbitar, glasskärvor, tuggummi, cigaretter och hundbajs i munnen på honom när vi varit ute. Valpar har inget vett och drar sig inte för att äta skit. De vill smaka och förstår inte bättre. Speciellt vanliga och farliga saker för hundar att äta är choklad/kakao, jäst, vindruvor/russin, kokta ben, avokado, rå fisk/kyckling, lök, nikotin, rabarber, råttgift, rå potatis, rå äggvita och nötter.

11. Ensamhetsträna valpen tidigt! Lämna valpen ensam ibland. Börja med att stänga in dig när du går på toaletten, in till köket mm. Lämna sedan hunden helt ensam hemma när du går ut korta stunder. Ha gärna på en radio eller musik på låg nivå när du går ifrån den så blir det inte lika ensamt. Gör ingen grej av att du går och ignorera sedan valpen när du kommer tillbaka. Hälsa inte förrän efter en stund. Hundmamman gör ingen grej av det när hon lämnar ungarna, och inte heller när hon kommer tillbaka efter att ha lämnat dem. Därför mår valpen bäst av att man gör så. Dalta inte och visa aldrig att du tycker synd om hunden! Det är inte naturligt för den att tycka synd om sig själv. Visar man att man själv oroar sig förstärker man intrycket av att något är obehagligt eller farligt, vilket ger en osäker hund.

12. Bil är bra! Åk bil med hunden. Gör ingen grej av det, att åka bil är ju inte farligt! Bäst är om hunden får ligga i bagaget eller baksätet och kan lägga sig och slappna av när du kör bil. Då är hunden harmonisk. Träna även på att hunden får vänta ensam i bilen ibland. Det är jättebra till exempel när du handlar då hunden inte kan följa med in i butiken. Låt dock aldrig hunden vara instängd i bilen utan uppsikt på sommaren då den lätt överhettas och kan dö.

13. Du kan inte bara säga till hunden med ord vad den ska göra den förstår inte vårt språk! Det den lyssnar på mest är i så fall tonfallet. Våga ta i hunden och visa med kroppsspråk vad du vill så förstår den bättre vad du menar! När du använder kommandon, säg ordet medan du visar vad hunden ska göra. Gör det om och om och om igen och använd alltid samma ord och belöna. Då kommer hunden lära sig saker på kommando. Saker som är onaturliga för hunden att göra helt appropå ingenting måste alltid belönas, hela livet. Annars kommer hunden sluta med det och göra det naturliga istället. Hunden kommer till exempel aldrig krypa om den inte får belöning för det. Hunden gör alltid det den får fördel av.

14. Hundar behöver motion, diciplin och kärlek - i den ordningen! Bästa sättet att få en lugn, glad och stabil jycke är att motionera den mycket. Om det går, gärna på stora områden där den kan springa lös. När hunden är lös sätter den sina egna gränser för när den är trött och då saktar den in.

Innan jag skaffade hund fick jag höra att det inte spelar någon roll om man bor i en liten etta eller ett stort slott när man har hund - hunden ska ju alltid vara lugn inne! Bra tänkte jag, vi bor litet men vi har ju stora områden att promenera på här ute. Det jag inte tänkte på är att det är folk och hundar här ute dygnet runt. Man får inte en lugn stund ifred med valpen utomhus, och man får gå en bra bit för att hitta en plats där man kan släppa lös valpen för att träna med den. Visst är han lugn inne, men han behöver leka och springa ute och det kan han inte göra på vanliga cykelbanor i stan. Och för vår stora muskulösa brukshund räcker det inte att bara gå. Även om man går 4 timmar om dagen. Han blir rastlös i längden.

Fördelen med att bo på landet med stor tomt är att hunden i större utsträckning kan vara lös utomhus. Det är enklare för dig som ägare och du behöver inte oroa dig lika mycket för att hunden ska hamna i knipa eller du själv ska bli utskälld för att du har vovven lös. Har du egen tomt kan hunden även skita ute utan att du behöver ta upp det om du inte vill, och det blir även lätt att bara släppa ut valpen när den behöver kissa eller bajsa.

Av min erfarenhet mår hunden bra av att vara lös, gärna en gång om dagen, och springa av sig. Det ger som sagt mycket mer än bara promenader. Hunden får nosa, utforska, hålla reda på ägaren, leka, springa så fort den vill och tänka på vilket håll den ska gå åt. Alternativt, eller dessutom, kan/bör man träna lydnad, agility, bruks, jakt eller något annat för att stimulera hunden. Olika hundar kräver olika mycket fysisk och mental stimulans, och vissa raser (speciellt starka, uthålliga eller snabba hundar, jakthundar eller brukshundar) går inte ens att motionera slut på, de måste bli mentalt slut också för att inte bli rastlösa "problemhundar". Detta är tidskrävande hela hundens liv och det kan vara bra att ha en bil eftersom man endast kan träna vissa av dessa saker på speciella platser. Tänk på detta när du väljer ras.

Konjack har blivit mycket bättre på inkallning, lyssnar på mig mer och följer mig bättre sen jag började ha honom lös ute. Vi prioriterar att han ska få springa lös och går gärna en bra bit för att han ska få chansen att göra det. Vi började lös-träna honom på stora ytor på kvällarna då ytterst få personer gick förbi. Allt eftersom han blivit bättre har jag ställt högre krav på honom och släppt honom lös även på dagen när det gått förbi både hundar och människor och efter att ha tränat en hel del på det så har det gått bra.

Släpp endast hunden lös på allmänna platser om du litar på och har pli på din hund! Man kan till och med bli polisanmäld annars!

Glöm inte heller att busa med hunden, lek och var fånig, släng dig i snön eller vad som helst, bara hunden tycker det är kul! Hunden kommer se upp till dig mycket mer när den ser dig som cool, rolig och bra på att leka. Hunden ska dock aldrig bestämma när det ska lekas, det bestämmer du! och det är även du som bestämmer när ni lekt klart. Då visar du tydligt med kroppen att ni slutat leka, säger till exempel "nu är det bra" och när hunden slutar och är lugn ger du den belöning. När jag är ute med Konjack kan vi busa en stund, sen säger jag "nu är det bra" eller "loss" om han håller tag i en leksak, och då slutar han direkt. Hunden ska se upp till och vara imponerad av dig!

Hunden behöver även diciplin. Hunden ska veta sin plats i flocken, dvs underordnad alla människor! Rucka aldrig på vad du bestämt! Får hunden inte tigga, låt den aldrig få mat vid bordet! Får hunden inte vara i sängen, låt den aldrig lägga sig där! Har du sagt ligg, så vänta tills hunden ligger och belöna den, innan du ger ett annat kommando. Hunden märker direkt när du inte är konsekvent och sätter då sina egna regler, vilket blir kaos för alla. En hund som inte vet sin plats mår sämre än en som har strikta regler och vet vad han får eller inte får göra.

Tillsist behöver hunden mycket kärlek. Gosa och låt hunden vara med dig. Det är ett socialt flockdjur! Ta gärna en liten stund extra och träna lydnad eller lek med hunden! Gör det ni båda tycker är roligt!

Det allra bästa är förstås att ha flera hundar... De kan aktivera och underhålla varandra på ett sätt vi människor har svårt att göra. Har du inte möjlighet att ha två (eller fler) hundar, hälsa gärna på hundägare och andra hundar i området och låt hundarna bekanta sig med varandra. Alla hundar mår bra av social träning med andra hundar.

Det sägs att hunden är människans bästa vän och det stämmer verkligen. En hund är ärlig och okomplicerad och jag tycker att Konjack är värd allt jobb i världen!

Nymotionerad, undergiven och förväntansfull hundvalp! :)

RSS 2.0